Nebeško življenje

Petek, 9. september 2016
Dvorana Union ob 19.30
Maribor

 

PIHALNI KVINTET SLOWIND

GODALNI KVARTET DISSONANCE

TOMAŽ SEVŠEK, harmonij in MIKAJEL BALJAN, klavir

KOMORNI ANSAMBEL FESTIVALA MARIBOR
Janez Podlesek, violina
Matjaž Porovne, violina
Oliver Dizdarević Škrabar, viola
Klemen Hvala, violončelo
Petar Brčarević, kontrabas
Matej Šarc, oboa
Aleš Kacjan, flavta
Jurij Jenko, klarinet
Barbara Kresnik, tolkala
Matevž Bajde, tolkala
Tomaž Sevšek, harmonij
Mikajel Baljan, klavir

Nicolas Altstaedt, dirigent

Solistka
Nika Gorič, sopran

Spored
Alexander Zemlinsky: Humoreska za pihalni kvintet
Gustav Mahler: Izgubil sem se svetu (prir. za pihalni kvintet)
Sigfrid Karg-Elert: »In memoriam« iz Poezij, op. 35 za harmonij in klavir
Johann Strauss ml.: Valček lagun, op. 411 (prir. Arnold Schönberg za godalni kvartet, klavir in harmonij)
***
Gustav Mahler (prir. Erwin Stein): Simfonija št. 4 v G-duru

 

V središču letošnjega Festivala Maribor bo prav poseben koncert z zasedbo Komornega ansambla Festivala Maribor, ki bo sestavljen predvsem iz vrst vodilnih slovenskih orkestrskih in komornih glasbenikov ter solistov — članov orkestra Slovenske filharmonije, godalnega kvarteta Dissonance in pihalnega kvinteta Slowind, ter s solistko, na mednarodni glasbeni sceni vedno bolj iskano mlado mariborsko sopranistko Niko Gorič.

Glasbeniki so se ob tej priliki združili predvsem, da bi nam podali uvid v to, kako je Mahler skozi oči otroka pogledal na nebeško življenje in vsa njegova veselja. Njegova Četrta simfonija namreč govori prav o tem in nam hkrati posreduje skladateljev idealistični svetovni nazor, pri katerem čistost (otroškega) srca in medčloveška ljubezen, pa ne zgolj ta, temveč celo ljubezen do vseh stvorov sveta (zaradi tega je bil Mahler svojčas tudi vegetarijanec), pomenijo najvišje vrednote. Simfonijo bomo slišali v priredbi za komorni orkester Erwina Steina, ki je nastala v ekskluzivnem krožku Schönbergovega Društva za zasebne glasbene izvedbe. Cilj društva je bil čim bolj nazorno predstaviti sodobna dela zainteresiranem občinstvu in v ta namen so nastale tudi zanimive priredbe simfoničnih skladb, ki tako razkrivajo tudi presenetljive prikrite plasti prirejenih del. Ena najbolj uspelih je vsekakor Steinova priredba Mahlerjeve Četrte simfonije, ki jo bomo na Festivalu Maribor slišali v skrbno pripravljeni in zgodovinsko ustrezni izvedbi našega Komornega ansambla.

Ob tem bomo glasbenike lahko slišali tudi v različnih komornih skupinah: pihalni kvintet Slowind ter duo specialistov za zgodovinske izvajalske prakse na inštrumentih s tipkami, našega Tomaža Sevška in armenskega pianista Mikajela Baljana.