Pravljice

Četrtek, 8. september 2016
Dvorana Union ob 19.30
Maribor

 

CALEFAX

Spored
Maurice Ravel (prir. Rob Zuidam): Moja mati gos
Modest Musorgski (prir. Raaf Hekkema): Noč na Lisi gori
Peter Iljič Čajkovski (prir. Raaf Hekkema): Suita Hrestač, op. 71 a
***
Giel Vleggaar: Prebudi se, Trnuljčica
Edvard Grieg (prir. Jelte Althuis): Suita Peer Gynt št. 1, op. 46
Richard Strauss (prir. Oliver Boekhoorn): Vesele pustolovščine Tilla Eulenspiegla

 

Umetnost se je gotovo najbolj približala otrokom skozi posebej zanje ustvarjena dela – in v literaturi so to gotovo pravljice. In vendar nosijo pravljice sporočila, ki segajo bistveno dlje v človekov svet in notranjost, zato ne preseneča, da navdušujejo tudi odrasle in vedno znova navdihujejo tudi ustvarjalce drugih umetniških oblik. Še posebno glasba se zdi najbolj primeren medij za posredovanje zgodb, ki, tako kot je za pravljice značilno, s seboj prinašajo mrežo prikritih sporočil in obilje čustev. To je dobro vedel tudi Wagner, ki je za snov svojih oper največkrat izbral prav pravljične (mitološke) teme, saj je verjel, da je glasba nad stvarno življenje povzdignjena in zato naj prenaša tudi takšne zgodbe, ki nagovarjajo bolj duha in čustva, kot pa praktični um.

Pravljični svetovi so navdihovali tudi številne druge skladatelje. Pihalni kvintet Calefax, ki izhaja iz slovite amsterdamske tradicije mojstrov na pihalih in ki ga za razliko od standardne zasedbe istega imena sestavljajo zgolj pihala z jezičkom, je nabral pester izbor skladb s pravljično tematiko, ki jih je nato priredil posebej za svojo specifično zasedbo.

Uglasbeni pravljični svetovi se bodo najprej prikazovali v Ravelovih nežnih impresionističnih vzgibih, ki so vzklili ob otroških muzah. Pobudnika za nastanek njegove skladbe Moja mati gos sta bila otroka Mimi in Jean Godebski, za katera je za klavir štiriročno uglasbil njune najljubše pravljice. Kontrastnejšo slikanico dramatičnih utrinkov iz ruskih legend bo pihalni kvintet podal s simfonično pesnitvijo Musorgskega Noč na lisi gori, ki bo marsikateremu poslušalcu priklicala iz spomina risani film iz zbirke Fantasia Walta Disneya. Pustolovščine mladostniške razposajenosti bo orisal Straussov Till Eulenspiegel, za popolno pravljično tančico pa bosta poskrbeli priredbi odlomkov iz priljubljenih del Hrestač P. I. Čajkovskega in Peer Gynt E. Griega.