Festival Maribor 2015 , 8.–18. september

OSREDNJA TEMA LETOŠNJEGA FESTIVALA NOSI NASLOV

ŽENSKA

 

Festival Maribor 2015 bo potekal od 8. do vključno 18. septembra 2015. V tem času načrtujemo 10 koncertnih dogodkov osrednjega programa in številne spremljevalne prireditve, ki bodo potekale v dvorani Union, v prenovljeni Minoritski cerkvi, v Veliki dvorani SNG Maribor, v Kazinski dvorani SNG Maribor, v Gledališki dvorani, v Vetrinjskem dvorcu, v Svečani dvorani, v starem Rotovžu in v dvorani Congress v sosednjem Gradcu. Na letošnjem festivalu sodeluje okoli 150 umetnikov iz Slovenije, ostalih evropskih držav in Avstralije.
Med pomembnejšimi koproducenti in partnerji Festivala Maribor 2015 so Narodni dom Maribor, SNG Maribor in Društvo za komorno glasbo Musikabende iz sosednjega Gradca.

PRIREDITELJ FESTIVALA MARIBOR je Glasbeno društvo Festival Maribor, s sedežem Rotovški trg 1, Maribor. Vodja strokovnega sveta festivala je Marko Letonja, najpomembnejši slovenski dirigent in v mednarodnem smislu tačas najbolj prepoznaven slovenski umetnik na področju klasične glasbe. Umetniški vodja festivala je od leta 2008 avstralski violinist, dirigent in skladatelj Richard Tognetti, direktorica festivala je zadnjih dvajset let Brigita Pavlič, ki je obenem tudi zastopnica društva.


FINANCIRANJE FESTIVALA MARIBOR
Potem, ko je komisija v Bruslju leta 2008 potrdila Festival Maribor kot enega najpomembnejših trajnostnih projektov bodoče kulturne prestolnice, je bil festival z deležem javnih sredstev financiran s strani Javnega zavoda Maribor 2012, kakor tudi na podlagi uspešno pridobljenih evropskih razpisnih sredstev. V letu 2013 se je delež javnih sredstev prenesel na Mestno občino Maribor in Ministrstvo za kulturo, pri čemer smo izgubili 60 % javnega sofinanciranja, posledično se je zmanjšal tudi delež lastnih sponzorskih sredstev. V primerjavi s preteklimi leti se je število sodelujočih in prireditev v letih 2013 in 2014 zmanjšalo za polovico, Mestna občina Maribor je festival 2013/14 sofinancirala z 52 % deležem, Ministrstvo za kulturo je prispevalo nekaj manj kot 5 %. Dobrih 43 % predstavljajo sredstva od prodaje vstopnic ter sredstva sponzorjev in donatorjev, pri čemer velja še posebej omeniti veliko podporo tujih donatorjev iz Avstralije. V letu 2015 so se občinska sredstva zmanjšala za nadaljnjih 16 %. Vnovično zmanjšanje javnih sredstev smo reševali s koprodukcijami, dodatnim nižanjem sredstev za delo, promocijo, marketing … Pri realizaciji letošnjega festivala pomagajo tudi številni umetniki, ki so pristali na zmanjšane honorarje, oziroma so se le-tem v celoti odpovedali.ZGODOVINA FESTIVALA MARIBOR – ŽE 52 LET
- Festival Maribor se je razvil iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu (od 1964) v organizaciji mariborske Koncertne poslovalnice.
- Leta 1968 je bil na pobudo dr. Sergeja Vrišerja in pianista Janka Šetinca pri Koncertni poslovalnici ustanovljen festival baročne glasbe, ugledna mariborska prireditev z nekaj desetletno tradicijo. Ob festivalu in zanj je bil ustanovljen ansambel Collegium Musicum, s spremenljivo zasedbo, a stalno izvajalsko odličnostjo članov.
- Leto 1994 je zaznamovala ponovna sprememba programskega koncepta festivala in novo ime – Glasbeni september. Iniciator programske zasnove in umetniški vodja festivala je postal pianist in profesor Janko Šetinc. Čeprav zamišljen kot močno razširjen in izvajalsko okrepljen baročni festival, se je Glasbeni september od tega koncepta vse bolj oddaljeval.
- Osnovno vodilo je postala lastna unikatna festivalska produkcija, ki jo je odlikoval pretanjen programski izbor, visok izvedbeni nivo (na festivalu so sodelovali priznani komorni glasbeniki z vsega sveta) in svojevrsten, v naši deželi edinstven način organizacije.
- Svoja prizorišča je festival širil tudi v okoliške kraje (Ptuj, Slovenj Gradec, Dornava, itd.) in se postopoma razvil v enega najvidnejših festivalov klasične glasbe v Sloveniji. Idejnega vodjo Glasbenega septembra, Janka Šetinca, je kot umetniški vodja festivala nasledil hornist Radovan Vlatković, ki sodi med najbolj priznane komorne glasbenike na svetu.
- Z letom 2008 je festival pridobil nove dimenzije in novo ime – Festival Maribor. Pod vodstvom izjemnega violinista, dirigenta in skladatelja Richarda Tognettija festival ohranja lastno produkcijo in posebej za festival sestavljene programe in zasedbe. Povečalo se je število koncertov, ob komornih koncertih pa so z uvedbo Orkestra Festivala Maribor na sporedu tudi simfonična dela.
- Festival Maribor ne sledi togo zasnovani programski rdeči niti, pač pa prinaša navdahnjeno mešanico skladb, stilov in umetnikov, ki popeljejo poslušalca na zanimivo in nepredvidljivo pustolovščino. Gre za postmodernističen pristop h glasbi ali kot pravi Adorno – ne le duhovna usmerjenost, pač pa edini možni pristop h kulturi 21. stoletja.

Nagrade in priznanja
- Globalni spletni portal The Culture Trip je Festival Maribor v letu 2014 uvrstil med 10 najboljših evropskih glasbenih festivalov.
- Angleški Sunday Telegraph je Festival Maribor opisal kot enega najboljših poletnih festivalov v Evropi.
- Promocijski film o Festivalu Maribor, ki ga je ustvaril samostojni producent za BBC Worldwide Peter Beveridge, so v letih 2010/11 prikazovali na vseh evropskih letih avstralske letalske družbe Qantas. Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=pAJUtP2ZWpk
- Limelight Magazine je proglasil izvedbo Beethovnove Devete simfonije (Festival Maribor 2012) za koncert leta.