The Classic Buskers

Glasbenika zasedbe The Classic Buskers imata smisel za posredovanje svoje strasti do klasične glasbe skozi virtuoznost in smeh. Občinstvo je tako hkrati deležno zabave in izobraževanja.

Michael Copley obvlada neverjetno število tujih jezikov, zaradi česar lahko izvaja predstave v jeziku katerekoli države, v kateri nastopata The Classic Buskers. Igra več kot 40 pihal, od kljunastih flavt, flavt, lesenih piščali in okarin do gumijaste postrvi, in to z neverjetno hitrostjo. Spremlja ga Ian Moore na majhnem, a odlično oblikovanem akordeonu, ki je bodisi roza bodisi rumene barve. Njuna virtuoznost na teh inštrumentih je osupljiva. Glasbenika ustvarjata odlične predstave tako za vse tiste, ki vedo vsaj kaj malega o klasični glasbi (ti lahko prisluhnejo neskončnemu toku glasbenih šal), kot za vse, ki cenijo duhovitost in se želijo ob glasbeni predstavi tudi zabavati.

Repertoar zasedbe je sestavljen iz premišljeno izbranih del od klasike in baroka (na primer Vivaldijevi Štirje letni časi), vključuje priljubljene operne motive, denimo iz Mozartove opere Don Giovanni ali Catalanijeve La Wally, dela romantičnih velikanov (Labodje jezero Čajkovskega) in tudi, denimo, ljudske viže iz Romunije. 

Glasbenika sta razvila zanimiv repertoar del, ki jih je mogoče izvesti z orkestrom kot dodatek njunemu sicer solističnemu nastopu, ki je primeren tako za otroke kot za družine. Nedavno sta sodelovala z Nemško radijsko filharmonijo, orkestrom BBC-ja, Malezijskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom La Verdi iz Milana in Filharmoničnim orkestrom iz Monte Carla.

Zasedba The Classic Buskers je nastopila v več kot 20 državah in v 15 jezikih. Njena najnovejša predstava je Mozartova čarobna piščal, v kateri sodeluje tudi čarovnik Neil Henry. Zasnovana je kot nadaljevanje izvirnega glasbeno-čarovniškega šova, s katerim so bili na turneji po Južni Koreji, Kitajski, Mehiki in Veliki Britaniji. S to predstavo bodo letos in naslednje leto gostovali po vsem svetu. Prav z njo bodo navdušili tudi občinstvo Festivala Maribor. 

Koncert

Mozartova čarobna piščal
12. 9. 2016