Pihalni kvintet Slowind

Pihalni kvintet Slowind je bil ustanovljen pred enaindvajsetimi leti. V tem času se je ansambel, ki izvaja praktično vsa dela standardnega repertoarja za ta sestav, profiliral še v brezkompromisnega in v slovenskem prostoru najaktivnejšega izvajalca sodobnih del, od klasikov avantgarde do najmlajših, še neuveljavljenih, a zelo obetavnih avtorjev našega časa. Slowind z naročili stalno spodbuja mlade slovenske skladatelje ter se rad odziva vabilom za izvedbe novitet na mnogih evropskih odrih. Obenem že vrsto let tesno sodeluje s svetovno uveljavljenimi komponisti, kot so Vinko Globokar, Robert Aitken, Heinz Holliger, Jürg Wyttenbach, Uroš Rojko, Vito Žuraj, Nina Šenk, Martin Smolka, Volker Staub, Ivo Nilsson, Gérard Buquet, Niels Rosing Schow in drugi, ki mu posvečajo svoja dela in ga vključujejo v svoje projekte. Slowind tako redno gostuje na nekaterih najpomembnejših prizoriščih sodobne glasbe: Ars Musica Bruselj, Biennale Bern, Mednarodni glasbeni festival Takefu, Ars Nova Jugozahodnonemški radio (SWR), Klangspuren Innsbruck, New Music Concerts Series Toronto, Contempuls Praga, Théâtre Dunois Pariz, Beneški in Zagrebški bienale.

Samo lani je kvintet poleg koncertov po Sloveniji gostoval še v Firencah na festivalumusic@villaromana in Synergien San Polo, na Beneškem bienalu, v Berlinu in na Japonskem (Takefu, Hirošima, Tokio) ter pri ansamblu Contrechamps v Ženevi. Letos se Slowind odpravlja v Kanado, kjer bo na obsežni turneji med drugim nastopil s samostojnimi koncerti v Montréalu, Torontu in Londonu (ON).

Na domačem prizorišču je ansambel v zadnjih letih še okrepil svojo dejavnost na področju sodobne glasbe, saj od leta 2014 poleg tradicionalnega Festivala Slowind prireja tudi Slowindovo pomlad, krajši pomladni festival, namenjen predvsem mladim komponistkam in komponistom.

Za dosedanje delovanje je Slowind leta 1999 prejel Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada leta 2003 in Betettovo nagrado leta 2013.

Člani kvinteta
Aleš Kacjan, flavta
Jurij Jenko, klarinet
Matej Šarc, oboa
Metod Tomac, rog
Paolo Calligaris, fagot

Koncert

Nebeško življenje
9. 9. 2016