Nika Gorič

Mariborska sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in magistrirala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Oddelek za opero na Kraljevi akademiji ji je podelil prestižno operno štipendijo Charlesa Mackerrasa za poglabljanje študija v šolskih letih 2015/16 in 2016/17, in sicer v razredu Lillian Watson in Jonathana Pappa. Nika Gorič je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, štipendije Charles Mackerras in sklada Baker. Je članica krožka za izvajanje recitalov Academy Song Circle in redna solistka v Bachovih kantatah pod okriljem uglednega sklada Kohn. Pred kratkim je tudi postala umetnica YCAT. Njene operne vloge zajemajo Susannino (RAO), Fortunino / Paladino in Drusillino v Kronanju Popeje (L’incoronazione di Poppea), Barbarino v Figarovi svatbi (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta, Sandmana iz E. Humperdinckove opere Janko in Metka (Hänsel und Gretel) in Elisette v operi Tajni zakon (Il matrimonio segreto) Domenica Cimarose.

Med njene pomembnejše solistične nastope sodijo recital z Grahamom Johnsonom na prestižnem pianističnem festivalu Ruhr, nastop s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama in Simonom Halsleyjem v birminghamski Simfonični dvorani, ki ga je predvajal BBC Radio 3 (Vaughan Williams, Serenada glasbi), solistični recital na King's Place (A. Berg, Sedem zgodnjih pesmi) in izvedba solo kantate Jauchzet Gott in allen Landen J. S. Bacha v dvorani Duke's Hall v Londonu. Nika Gorič je nastopila tudi v izvedbi izbora Schubertovih samospevov na uglednem festivalu Oxford Lieder in z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis na BBC Radio 3.

Na domačih tleh se je predstavila na dobrodelnem koncertu Soroptimist v Dvorani Union v Mariboru, na Božično-novoletnem koncertu SNG Maribor in dobrodelnem Miklavževem koncertu RTV Slovenija. Leta 2015 je že sodelovala tudi s Festivalom Maribor, in sicer v osrednjem projektu Ženska pod taktirko Richarda Tognettija.

Svoje znanje je izpopolnjevala na seminarjih priznanih pevskih pedagogov in pevcev, kot so Susan Bullock, Angelika Kirchschlager, Helena Lazarska, Matjaž Robavs in Sabina Cvilak. Pred kratkim je debitirala na odru dvorane Wigmore v sklopu javnih mojstrskih tečajev z Elly Ameling. Njen zadnji nastop je bil na festivalu Verbier s Thomasom Quasthoffom.

Poleti je kot solistka nastopila v Händlovem oratoriju Mesija v Narodni operi iz Bordeauxa, nato pa kot udeleženka projekta Young Singers Project pela vlogo Titanije v Purcellovi spevoigri Vilinska kraljica v sklopu Salzburških poletnih iger.

Koncert

Nebeško življenje
9. 9. 2016