Nicolas Altstaedt

Nemško-francoski violončelist v mednarodnem prostoru slovi kot izjemno vsestranski glasbenik, ki z lahkoto igra na baročni violončelo, virtuozno poustvarja dela klasičnega in romantičnega repertoarja ter se vživi tudi v utrip sodobne glasbe. Razen tega je domiseln snovalec koncertnih sporedov in dirigent, zato ga ugledni festivali in orkestri vedno pogosteje vabijo kot umetniškega vodjo ali rezidenčnega glasbenika.

Altstaedt je leta 2010 prejel nagrado Credit Suisse za mladega glasbenika, nato je na Festivalu Luzern nastopil z Dunajskimi filharmoniki pod vodstvom Gustava Dudamela. Odtlej redno nastopa z raznimi svetovnimi orkestri, kot so Tonhalle iz Züricha, Češka filharmonija, orkester Metropolitan iz Tokia, Simfonični orkester iz Melbourna in vsi orkestri BBC-ja, ter z dirigenti, kot so Roger Norrington, Neville Marriner, Vladimir Aškenazi in Andrew Marcon.

V prihajajočih sezonah bo nastopil s sledečimi orkestri: Dunajski simfoniki, Nemški simfonični orkester iz Berlina, Simfonični orkester Severnonemškega radija ob otvoritvi Filharmonije ob Labi, radijskimi orkestri iz Hannovra, Leipziga, z Dunaja, Filharmonični orkester iz Rotterdama, Simfonični orkester iz Barcelone, orkester Concertgebouw, Simfonija iz Detroita, Avstralski komorni orkester, Angleški komorni orkester itd.

Leta 2012 ga je Gidon Kremer povabil, da prevzame nalogo umetniškega vodje festivala Lockenhaus, leta 2014 pa je nasledil Adama Fischerja kot umetniški vodja Madžarsko-avstrijske Haydnove filharmonije.

Altstaedt nastopa kot solist in komorni glasbenik s pianistoma Fazilom Sayem in Alexandrom Lonquichem v najuglednejših svetovnih dvoranah, denimo v londonski dvorani Wigmore, amsterdamski Concertgebouw in newyorški Carnegie. Poleg tega muzicira z Janine Jansen, Vilde Frang, Pekko Kuusistom, Jonathanom Cohenom in kvartetom Ébène, s katerimi redno nastopa na festivalih v Salzburgu, Verbierju, na BBC Proms, v Luzernu, Gstaadu, Berlinu, Schleswig-Holsteinu, Rheingau, Utrechtu in Stavangerju. Altstaedt neredko krsti nova dela sodobnih skladateljev in tudi sicer izvaja novo glasbo skladateljev Thomasa Adesa, Jörga Widmanna, Matthiasa Pintscherja, Brycea Dessnerja, Nica Muhlyja in Fazila Saya. Izdal je uspešne zgoščenke z deli Josepha Haydna, Roberta Schumanna in Györgyja Ligetija; prav zdaj pričakujemo še izid posnetka koncertov C. P. E. Bacha z orkestrom Arcangelo in J. Cohenom.

Nicolas Altstaedt bo rezidenčni glasbenik tudi na Festivalu Maribor 2016, na katerem bo nastopil na otvoritvenem koncertu z orkestrom Arcangelo. Nato bo imel še solistični recital ter bo dirigiral Komornemu ansamblu Festivala Maribor 2016.

Koncerti

Otvoritev: VIHAR IN ZALET
6. 9. 2016

Začetki
7. 9. 2016

Nebeško življenje
9. 9. 2016