Mikajel Baljan

Mikajel Baljan se je rodil v Jerevanu v Armeniji leta 1981. Po začetnem glasbenem šolanju v domačem mestu in v Moskvi je nadaljeval študij klavirja pri slovitem Rudolfu Buchbinderju v Baslu. Študij klavirja in zgodovinskega klavirja je nadaljeval pri prof. Carstnu Lohffu v Bremnu, klavikorda in čembala pri prof. Mennu van Delftu in glasbeno teorijo pri prof. Volkhardtu Preußu v Hamburgu. Leta 2008 je začel na glasbenih akademijah v teh dveh mestih še sam poučevati igro na zgodovinska glasbila s tipkami ter generalni bas.

Mikajel Baljan je sodeloval s številnimi dirigenti in orkestri, med drugim z Armenskim narodnim filharmoničnim orkestrom, Vladimirjem Spivakovim in Moskovskimi virtuozi, s Howardom Griffithsom in Komornim orkestrom iz Züricha, Simonom Gaudenzom in z ansamblom Collegium Musicum Basel. Kot solist ali glasbenik v komornih zasedbah je nastopil na mnogih prizoriščih po Evropi in Južni Ameriki in na festivalih, kot so Resonanzen na Dunaju, Festival Radovljica, mednarodni baročni dnevi v samostanu Melk, Frankovsko poletje, Glasbeni festival v Bremnu, Festival stare glasbe v Utrechtu in Dnevi stare glasbe v Herneju.

Redno sodeluje s francoskim violinistom Raphaelom Olegom in švicarskim flavtistom Felixom Rengglijem, s katerim je posnel dela Franza Schuberta.

Leta 2012 je z glasbenim partnerjem, violončelistom Davitom Melkonjanom, osvojil štipendijo pod pokroviteljstvom Bremenskega glasbenega festivala in Nemškega radia ter v okviru te iniciative posnel dve zgoščenki za Sony Classics-Deutsche Harmonia Mundi.

Med letoma 2012 in 2013 je študiral zgodovinsko improvizacijo na Scholi Cantorum Basiliensis, danes pa je profesor za zgodovinski klavir na Zasebni univerzi za glasbo mesta Dunaj.

Koncert

Nebeško življenje
9. 9. 2016