Godalni kvartet Dissonance

Godalni kvartet Dissonance je nastal po srečnem naključju. Člani Orkestra Slovenske filharmonije so se zbrali za prvo slovensko izvedbo godalnega kvarteta priznanega slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča. Po uspešni predstavitvi so se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju odločili, da prerastejo v stalno zasedbo. Ime ansambla so povzeli po istoimenski Mozartovi skladbi, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se bo posvečal tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot asistent profesorja Primoža Novšaka ter umetniški vodja Komornega godalnega orkestra AG. Za svoje dosežke je prejel vrsto nagrad. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino in leta 2012 plaketo mesta Ljubljana. Leta 2013 je posnel prvo solistično zgoščenko z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Violinist Matjaž Porovne je član uspešnih komornih skupin: Tria Marakle, Quatroportanga, Godalnega kvarteta Calisto in Godalnega kvarteta Slovenske filharmonije. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. Leta 2011 je bil zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, od leta 2012 pa v orkestru Slovenske filharmonije.

Oliver Dizdarević Škrabar se je glasbeno začel izobraževati v rojstnem Beogradu ter nato v Ljubljani. V času šolanja je prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih nagrad. Od leta 1999 je član Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Violo igra vzporedno z violino od srednje šole naprej in je kot violist deloval tudi v kvartetu Slovenske filharmonije. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino in leta 2012 plaketo mesta Ljubljana.

Violončelist Klemen Hvala se je šolal v Ljubljani, v komorni igri pa se je dodatno izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri J. Gutmanu, M. Mlejniku, H. Fistru, I. Ozimu in drugih priznanih profesorjih. Po končanem dodiplomskem študiju je postal član Orkestra Slovenske filharmonije, leto dni kasneje pa tudi ustanovni član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. V ansamblu je sprva deloval kot violončelist in asistent tedanjega umetniškega vodje, leta 2001 pa je prevzel programsko vodenje ansambla. Za svoje dosedanje delo je Klemen Hvala kot član Komornega godalnega orkestra SF prejel več priznanj: nagrado Prešernovega sklada (1999), Župančičevo nagrado (2004), Betettovo listino (2006) in plaketo mesta Ljubljana (2012).

Člani zasedbe
Janez Podlesek, violina
Matjaž Porovne, violina
Oliver Dizdarević Škrabar, viola
Klemen Hvala, violončelo

Koncert

Nebeško življenje
9. 9. 2016