Pihalni kvintet Calefax

Calefax sestavljajo nizozemski glasbeniki Oliver Boekhoorn (oboa), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saksofon), Jelte Althuis (basovski klarinet) in Alban Wesly (fagot), ki so ustvarili nov žanr: kvintet pihal s trstnim jezičkom. Glasbeniki so specifični tudi po svojem pristopu h klasični glasbi, ki se je lotevajo z vso strastjo in moderno odprtostjo, tudi skozi prizmo sodobnih popularnih žanrov. Njihov repertoar se razteza čez več stoletij glasbe. Klasični komorni glasbi so vdahnili novo življenje s tem, ko so jo priredili za svojo enkratno zasedbo. Številni skladatelji z vsega sveta so do sedaj napisali približno dvesto izvirnih del posebej za ta kvintet. Med svojimi številnimi potovanji in sodelovanji z najrazličnejšimi glasbeniki so bili deležni vplivov glasb sveta, jazza in improvizacije. 

Skupina izdaja partiture s svojimi priredbami za pihala s trstnim jezičkom pod imenom Calefax Edition. Ta del njenega delovanja je pomembno vplival na nastanek novih istovrstnih zasedb, skupina pa s tem postaja navdihujoč laboratorij za podobne glasbenike in skladatelje. To prakso lahko, denimo, opazujemo v okviru njenega letnega PAN festivala – glasbenega praznika, kjer glasbeniki kvinteta Calefax delujejo kot gostitelji in nastopajoči. Festival ponuja pisan izbor glasbenih doživetij, nepričakovanih izletov v druge umetniške oblike in tekmovanja v kompoziciji.

Kvintet Calefax je dobitnik mnogih pomembnih nizozemskih glasbenih nagrad, leta 2012 pa so glasbeniki prejeli tudi nemško nagrado »mlada ušesa« za družinski glasbeni spektakel The Music Factory

Koncerta:

Pravljice, matineja
8. 9. 2016

Pravljice
8. 9. 2016