Koncept in osrednja tema Festivala Maribor 2016 nosita naslov

Otrok.

Festival Maribor stopa v letu 2016 novim izzivom naproti v rahlo drugačni preobleki. Pri tem ostaja tudi ta edicija pravi otrok Festivala Maribor in izhaja iz njegove predhodnice, »Ženske«. Ja, Festival Maribor 2016 je v marsikaterem pogledu še zmeraj pravi otrok, živ in glasen!

Otrok ni, kar je že tako ali tako očitno, povezan zgolj z žensko, ki je tematsko zaznamovala festival lansko leto. Pomeni še veliko več — otrok, otroški in otročji je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, samosvoje in trmasto ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za največje, za novo in pustolovščine. In z obrnjenega vidika: vsak, ki ima opravka z malimi otroki, bo moral pritrditi, da je od vseh umetnosti prav glasba tista, ki otroka najprej in najbolj neposredno nagovori. Dojenček se bo ob uspavanki hitreje pomiril, med njegovimi prvimi telesnimi izrazi pa je gotovo tisto nerodno miganje z zadnjico, ko zasliši ritem glasbe. Zato ni čudno, da se nas glasba tako globoko dotika tudi pozneje, skozi vse življenje.

Spirala asociacij ob ideji otroškega je navdihnila izredno pester festivalski program. V zakladnici glasbenih del namreč najdemo mnogo skladb, ki so bodisi napisane za otroke ali pa jih je otrok navdihnil in so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. Ta je gotovo poln igre, domišljije in pravljičnih zgodb, v umetnosti pa navdihuje tudi sveže in nepričakovane pripovedi ter nenazadnje lahko vpliva tudi na svetovni nazor umetnika, ki mu otrok odpira nepristranski in od zgodovinskih ideologij neobtežen pogled na življenje in soljudi.

Ob tem se nam vsili tudi vprašanje o mestu otroka v klasičnoglasbeni koncertni kulturi. Po eni strani si prizadevamo za njegovo zgodnjo vključitev v svet klasične glasbe, po drugi strani pa ostaja otrok v tej »visoki« kulturi, rezervirani za izobražene (odrasle), malodane moteč, saj je zanjo neprilagojen — ne zna se oziroma ne zmore se primerno obnašati, razumeti kompleksne glasbe, dolgo sedeti in pozno ostati pokonci. To pa ima za posledico še nadaljnji problem – izločitev družin z otroki iz koncertnega utripa mesta.

Zato smo na Festivalu Maribor 2016 otroka, tako tistega simboličnega in v umetnosti prisotnega kot tudi povsem realnega malčka, vtihotapili praktično povsod ter s tem po eni strani obarvali programsko nit festivala, po drugi strani pa bomo na izbranih dogodkih omogočili udeležbo celotni družini. Os Festivala Maribor 2016 bo tudi letos tvorila vrhunska glasbena poustvarjalnost s poudarjenim mednarodnim značajem. Za viharno otvoritev bo poskrbel angleški orkester Arcangelo pod vodstvom Jonathana Cohena in s karizmatičnim nemško-francoskim violončelistom Nicolasom Altstaedtom. Nato se bo Nicolas Altstaedt poglobil v Bachove suite za violončelo, pionirska dela, ki so violončelo kot solistično glasbilo prvič v sijajni umetniški avri porinila v ospredje. Nizozemski pihalni kvintet Calefax bo podal preplet pravljičnih svetov, Komorni ansambel Festivala Maribor 2016 in sopranistka Nika Gorič pa nam bosta podala uvid v to, kako je Mahler skozi oči otroka pogledal na nebeško življenje in vsa njegova veselja. Naš graški sopotnik, pianist Christian Schmidt se bo z basbaritonom Josefom Wagnerjem podal na popotovanje v neznano, med drugim tudi v zgodnja leta Richarda Straussa. Za tem nam bo angleški dvojec The Classic Buskers pripravil pravi šov, na katerem naj se vam pridruži cela družina, saj vas bodo iskrivi glasbeno-čarovniški skeči po motivih Mozartove Čarobne piščali nasmejali do solz. Ob zaključku festivala bomo prisluhnili Simfoničnemu orkestru SNG Maribor pod vodstvom avstrijskega dirigenta Günterja Neuholda ter z izjemnim mladim pianistom Makom Munijem Mihevcem.

In kaj bi bil festival s temo otroka brez otrok? Nič zelo prepričljivega. Zato se bo letos Festival Maribor podal tudi med otroke. Predvsem v prijetnih in udobnih prostorih Vetrinjskega dvora in v dvorani Union bodo dobrodošli otroci vseh starosti. Dojenčkom (z njihovimi mamami in očeti) bo namenjen poseben mali klavirski koncert. Za mlajše otroke bodo pripravljene cel teden trajajoče ustvarjalne delavnice, na katerih bodo lahko spoznavali glasbila. Starejši otroci in mladina se bodo lahko potopili v glasbeni svet pravljic na posebej zanje pripravljeni matineji kvinteta Calefax ter se zabavali na predstavi The Classic Buskers.

Program tudi tokrat nastaja v sodelovanju z izjemnimi domačimi in tujimi glasbeniki ter koproducenti, Narodnim domom Maribor in SNG Maribor ter z gostovanjem musikabendeGRAZ, predstavil pa bo tudi lastno produkcijo, katere nosilec bo Komorni ansambel Festivala Maribor 2016. Pri programskem sklopu Festival Maribor med otroki pa smo še posebej veseli novega ustvarjalne koprodukcije s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor in sodelovanja z Zavodom MARS Maribor, ki sta že leta izjemno uspešna pri navduševanju otrok za glasbo in umetnost.

Po vsem nanizanem lahko verjamemo, da bo Festival Maribor 2016 še naprej ostal kreativno stičišče mednarodnega z domačim, obenem pa bo z mladostnim zagonom posegel še globlje v samo srce mesta in med njegove prebivalce.

Dovolite si ponovno biti otrok in se nam pridružite ob glasbi, ki ne pozna medčloveških razlik ali predsodkov, temveč nas poziva, da se s čistim duhom in popolno odprtostjo prepustimo svoji radovednosti in preprosto — neobremenjeno uživamo!